måndag 25 juni 2012

Midsommaren

 Vi firade midsommar för antagligen första gången tillsammans jag och M. Och garanterat för första gången i Hfors, tillsammans. På midsommaraftonen åkte vi ut till Rönnskär tillsammans med Syster C och många andra och njöt av solen hela dagen. Vi grillade gott och kunde sitta i bikini nästan ända till 21 när brasan tändes. Vi är ju inte vana med midsommareld så det var något nytt .
Några andra var också påväg, som tur gick kön
förvånansvärt snabbt framåt



En sån vill jag ha nån gång

Havet var ännnu för kallt för vår smak. Flertalet färjor körde
förbi medan vi satt och solade


Grillat blev det även om de ofint satte mera ved just när
vi satt på våra grönsaker så de blev aningen brända

Efterrätten, jordgubbar, citronkvarg och
daimchoklad fick 10+

Syster C, jag och M, snyggaste bilded ever ;)

Vi var inte direkt ensamma

måndag 18 juni 2012

Undvik skador vid cykling

Eftersom våra planer är att cykla många långa sträckor i sommar men även senare så vill man ju hållas fri från skador.

1. Det första man ska tänka på är att köpa rätt storlek på cykeln annars är det omöjligt att kunna trampa rätt och belastningen ökar på fel muskler och risken för skador ökar. Därför blev vi lyckliga och tänkte lite mindre på priset när vi äntligen hittade en cykel i rätt storlek. I tidigare butiker hade vi bara fått höra att de inte gör så små cyklar av cyklocross modell som vi sökte. Hjälp med att hitta rätt storlek får man i cykelbutikerna.

2. Ett av de vanligaste problemen hos cyklister är ryggsmärtor. Forskning har visat att genom att vinkla sadeln lite framåt så kan man minska ryggsmärtor. Hos de 40 försökspersonerna så minskade smärtorna hos 75 %. Forskarna menar att vikeln mellan bäcken och ryggslut är för liten hos de som får ryggont av cykling. Du kan också behöva sänka eller höja styret för att få en bättre körställning. Avståndet mellan styre och sadel kan också vara fel. I en bra cykelbutik får man hjälp med att ställa in cykeln rätt.

3. Körställningen är viktig för att orka cykla långa sträckor. Det vanligaste felet nybörjare gör är att dra upp axlarna mot öronen eller att dra armbågarna mot kroppen krampaktigt. För mig fungerar det bäst att ibland lyfta och sänka axlarna några gånger, då känner man vilka muskler som spänns i onödan och kan slappna av lättare. Det samma gäller armbågarna, "flaxa" några gånger med armbågarna för att känna efter att de är lösa.

4. Får du ont i knäna kan det hända att sadeln är för hög eller för låg. Rätt inställd ska knät fortfarande vara aningen böjt när du sitter på sadeln och pedalen är i lägsta läge.

5. Ifall du i viklat sadeln framåt som i nummer 2 och armar och händer blir sjuka eller börjar domna är vinkeln för stor och du är tvungen att hålla emot dig med händerna, vikla sadeln tillbaka i vågrätt läge eller vinkla den lite mindre framåt.

Sommarens projekt

Sommarens projekt är alltså att ta oss (jag och syster C) sträckan Hfors-Kronoby eller tvärtom. Resan borde bli ca 500km och planen är att ta resan i ganska lugn takt och dela upp sträckan i fyra delar. På det sättet borde dagsetapperna bli ca 100 + 100 + 150 + 150km med övernattning i Tavastehus, Tammerfors, Seinäjoki och sen hemma i Kronoby. Så, just nu borde vi alltså ligga i hårdträning. Själv känner jag att jag ligger rejält efter med ynka 200km, bröllopsplaneringen gör definitivt sitt. När jag måste välja mellan bröllop och är jag ganska ofta tvungen att välja bröllopet. Nå, snart har jag igen lite ledigt och hoppas hinna med några kilometer till. Syster C verkar ha det bättre ställt med träningen hittills :)