3msk gelatinpulver
1 1/4 + 1 1/4 kallt vatten
5 dl soker
1 1/4 dl flytande honung
1/4 tsk salt
2 äggvitor
1 msk vaniljessans
olja och pudersocker till formen
2-3 dl pudersocker
Olja en form och sikta i pudersocker för att massan inte ska fastna i formen. Blanda 1 1/4 dl vatten med gelatinpulvret i en stor skål som att du sen kan vispa hela massan i. Blanda resten av vattnet, socker, honung och salt i en kastrull och hetta upp långsamt under omrörning tills sockret smält. Koka ca 10 minuter tills termometern visar 115 grader (termometern nästan är ett måste för att lyckas). Häll sokerblandningen över gelatinet och rör försiktigt tills gelatinet löst sig. Vispa på hög effekt med elvisp 8-10 minuter. Massan blir vit och glänsande och ökar 2-3 dubbelt i volym. Vispa äggvitorna skilt och tillsätt dem försiktigt i sockermassar, tillsätt vaniljen och rör med elvispen på låg effekt tills allt blandats.
Häll massan i formen och låt stå minst 3 timmar i rumstemperatur. Ta bort massan ur formen när den stelnat och skär upp i lagom stora bitar. Pudra med pudersocker på alla sidor så att godisarna inte fastnar i varandra.
Skumgodisarna lär hålla ca en vecka i burk.
2 kommentarer:
Vad roligt! Det här måste jag testa :)
Jo de är verklgen värda att testa. Trodde först att det var krångligt men inte alls. Problemet var bara att den här satsen verklgen räckte till mycket med det går ju att ge bort, en omtyckt present ;)
Skicka en kommentar